Chwasty na talerzu, czyli trochę o roślinach, które jemy

Witajcie! 🌿
Dziś przygotowałam dla Was coś, czego jeszcze nie było. Trochę roślinnie, trochę kulinarnie, czyli jak dla mnie połączenie idealne! Przedstawię Wam dziś bowiem temat: Rośliny jadalne, czyli chwasty na talerzu. Brzmi dziwnie? Tak, ale efekt zwykle bywa pyszny! 🍽️

Mało kto wie, że chwasty, z którymi każdego dnia walczymy między innymi na naszych działkach bywają pyszne i mogą dodać dodatkowe walory smakowe rozmaitym potrawom.

Trzeba pamiętać, że z takich chwastów, które wykorzystamy w kuchni najlepiej korzystać wiosną, ponieważ te sklepowe nie są wtedy najlepszej jakości. 🌱

Chwasty bogate są zazwyczaj dobrym źródłem różnych enzymów i witamin. 💊 To wszystko brzmi zachęcająco prawda? Pewnie teraz zastanawiacie się tylko jak oraz jakich chwastów użyć. Otóż już śpieszę Wam z odpowiedzią.

Babka lancetowata – chwast nieco znajomy

Po pierwsze babka lancetowata – jej młode liście bez zastanowienia można dorzucać na przykład do zup i sosów. Dobrym rozwiązaniem będzie także ich ususzenie i wykorzystanie jako herbaty. ☕

Naleśniki z fiołkiem?

Kolejnym chwastem będzie fiołek wonny. Jego młode liście również można używać do zup, sosów czy na przykład naleśników. Poza tym robi się z nich na przykład olejki zapachowe. 💐

Chwasty w sałatce? Czemu nie!

Następnie wszystkim dobrze znany mniszek lekarski. Z jego liści można zrobić przepyszne sałatki, a jego korzenie nadają się do gotowania. 👨‍🍳

Nagietek lekarski, chwat, który doda koloru

Nagietek lekarski – ten gagatek nada potrawom głównie piękny kolor. Ciekawostką jest fakt, że suszony nagietek lekarski kiedyś służył nawet do zastępowania szafranu. 💛

Parzący chwast w kuchni?

Wszystkim dobrze znana pokrzywa służyć może jako dodatek do zup, sałatek, a nawet pasty do chleba. Dodatkowo świetnie komponuje się z potrawami mięsnymi. Szczególnie jako ich nadzienie. 🍗

Co ze stokrotką?

Na koniec napiszę o czymś, co może stanowić największe zaskoczenie. Mianowicie stokrotka pospolita. Zarówno jej młodych liści, jak i pączków można użyć jako doskonały dodatek do zup i sosów. Tu chyba nie ma większego zaskoczenia, ale czy wiedzieliście o tym, że paczki stokrotki marynowane w occie smakują podobnie do kaparów? Szok co? Odważnym polecam spróbować. 🌼

Wszystko to zapewne brzmi niezwykle intrygująco. Pamiętajcie jednak proszę, aby zbierać tylko te gatunki roślin, które dobrze znacie. Tak jak z grzybami! Zwracajcie też uwagę na to, aby rośliny nie były uszkodzone. ⚠️

Ważne jest też, żeby zbierać tylko rośliny i chwasty oddalone od ulic i innych zakładów przemysłowych. Wtedy mamy bowiem pewność, że nie są one zanieczyszczone i nie zaszkodzą nam. ⛔

Zachęcam Was do wyjścia na spacer z atlasem roślin. Szukajcie i gotujcie! 👩‍🍳 Dajcie też znać czy wiedzieliście to wszystko. Może dowiedzieliście się czegoś nowego? Zadawajcie pytania jak chcecie wiedzieć więcej! Bardzo chętnie z Wami porozmawiam.

Poza tym jeśli użyjecie któreś z opisanych w poście roślin w swojej kuchni koniecznie napiszcie. Zamieszczajcie też zdjęcia tego, co udało Wam się ugotować. 🍽️

Klasycznie dorzucam link do Facebooka, abyście mogli dowiedzieć się nieco więcej i nieco innych rzeczy: https://www.facebook.com/Tajemnice-ro%C5%9Blin-102656438660351

Tymczasem miłośnicy roślin (i nie tylko!) trzymacie się zdrowo! 🍀

P.S Powstała również wspaniała książka na ten temat „Chwasty na talerzu”. Autor Piotr Ciemny jeszcze bardziej zagłębia się w temat! Zachęcam do kupna, przeczytania oraz odkrycia w sobie potencjału kulinarnego! Link do zakupu zostawiam tu: Książka „Chwasty od kuchni”

chwasty 7973a20c88-chwasty-od-kuchni_400

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *