Witajcie! 🌿
Dziś przygotowałam dla Was coś, czego jeszcze nie było. Trochę roślinnie, trochę kulinarnie, czyli jak dla mnie połączenie idealne! Przedstawię Wam dziś bowiem temat: Rośliny jadalne, czyli chwasty na talerzu. Brzmi dziwnie? Tak, ale efekt zwykle bywa pyszny! 🍽️
Mało kto wie, że chwasty, z którymi każdego dnia walczymy między innymi na naszych działkach bywają pyszne i mogą dodać dodatkowe walory smakowe rozmaitym potrawom.
Trzeba pamiętać, że z takich chwastów, które wykorzystamy w kuchni najlepiej korzystać wiosną, ponieważ te sklepowe nie są wtedy najlepszej jakości. 🌱
Chwasty bogate są zazwyczaj dobrym źródłem różnych enzymów i witamin. 💊 To wszystko brzmi zachęcająco prawda? Pewnie teraz zastanawiacie się tylko jak oraz jakich chwastów użyć. Otóż już śpieszę Wam z odpowiedzią.
Babka lancetowata – chwast nieco znajomy
Po pierwsze babka lancetowata – jej młode liście bez zastanowienia można dorzucać na przykład do zup i sosów. Dobrym rozwiązaniem będzie także ich ususzenie i wykorzystanie jako herbaty. ☕
Naleśniki z fiołkiem?
Kolejnym chwastem będzie fiołek wonny. Jego młode liście również można używać do zup, sosów czy na przykład naleśników. Poza tym robi się z nich na przykład olejki zapachowe. 💐
Chwasty w sałatce? Czemu nie!
Następnie wszystkim dobrze znany mniszek lekarski. Z jego liści można zrobić przepyszne sałatki, a jego korzenie nadają się do gotowania. 👨🍳
Nagietek lekarski, chwat, który doda koloru
Nagietek lekarski – ten gagatek nada potrawom głównie piękny kolor. Ciekawostką jest fakt, że suszony nagietek lekarski kiedyś służył nawet do zastępowania szafranu. 💛
Parzący chwast w kuchni?
Wszystkim dobrze znana pokrzywa służyć może jako dodatek do zup, sałatek, a nawet pasty do chleba. Dodatkowo świetnie komponuje się z potrawami mięsnymi. Szczególnie jako ich nadzienie. 🍗
Co ze stokrotką?
Na koniec napiszę o czymś, co może stanowić największe zaskoczenie. Mianowicie stokrotka pospolita. Zarówno jej młodych liści, jak i pączków można użyć jako doskonały dodatek do zup i sosów. Tu chyba nie ma większego zaskoczenia, ale czy wiedzieliście o tym, że paczki stokrotki marynowane w occie smakują podobnie do kaparów? Szok co? Odważnym polecam spróbować. 🌼
Wszystko to zapewne brzmi niezwykle intrygująco. Pamiętajcie jednak proszę, aby zbierać tylko te gatunki roślin, które dobrze znacie. Tak jak z grzybami! Zwracajcie też uwagę na to, aby rośliny nie były uszkodzone. ⚠️
Ważne jest też, żeby zbierać tylko rośliny i chwasty oddalone od ulic i innych zakładów przemysłowych. Wtedy mamy bowiem pewność, że nie są one zanieczyszczone i nie zaszkodzą nam. ⛔
Zachęcam Was do wyjścia na spacer z atlasem roślin. Szukajcie i gotujcie! 👩🍳 Dajcie też znać czy wiedzieliście to wszystko. Może dowiedzieliście się czegoś nowego? Zadawajcie pytania jak chcecie wiedzieć więcej! Bardzo chętnie z Wami porozmawiam.
Poza tym jeśli użyjecie któreś z opisanych w poście roślin w swojej kuchni koniecznie napiszcie. Zamieszczajcie też zdjęcia tego, co udało Wam się ugotować. 🍽️
Klasycznie dorzucam link do Facebooka, abyście mogli dowiedzieć się nieco więcej i nieco innych rzeczy: https://www.facebook.com/Tajemnice-ro%C5%9Blin-102656438660351
Tymczasem miłośnicy roślin (i nie tylko!) trzymacie się zdrowo! 🍀
P.S Powstała również wspaniała książka na ten temat „Chwasty na talerzu”. Autor Piotr Ciemny jeszcze bardziej zagłębia się w temat! Zachęcam do kupna, przeczytania oraz odkrycia w sobie potencjału kulinarnego! Link do zakupu zostawiam tu: Książka „Chwasty od kuchni”